Waar let ik op bij mijn vintage inkoop?

Voor velen van jullie is het geen geheim dat Eeden Vintage een prachtige passie is die uit de hand is gelopen. Al jarenlang ben ik een enthousiaste liefhebber van vintage mode. Vintage sprak me aan vanwege de unieke stukken die net dat beetje mooier zijn dan wat je in de hedendaagse mode vindt. Ze bieden meer details, prachtige afwerkingen en adembenemende stofkeuzes.

Wanneer ik op mijn vintage hunt ging, speurde ik nooit specifiek naar bepaalde items. Het aanbod van vintage is altijd verrassend en je moet het geluk hebben om dat ene speciale stuk tegen te komen. Dit gegeven heb ik altijd omarmd. Ik kocht gewoon waar ik verliefd op werd, niet wat ik nodig had.

Opvallend genoeg merkte ik dat de vintage items die ik verzamelde, stuk voor stuk items werden waar ik lang plezier van had. Ze zijn tijdloos, stralen kwaliteit uit en geven altijd een bijzondere touch aan je outfit. Waarom is dat? Wel, ik heb daar het antwoord op. Vintage fashion komt uit een tijd waarin kleding met zorg en aandacht werd vervaardigd. We hebben het over het kledingtijdperk van 25 jaar en ouder, oftewel de jaren 60, 70, 80 en 90. Kleding moest destijds van hoge kwaliteit zijn en geschikt zijn voor diverse gelegenheden, zodat het lang meeging en je niet voor elk moment iets nieuws hoefde te kopen.

In de loop der tijd is de waarde die aan kleding wordt gehecht veranderd, en de wens van de consument is verschoven naar goedkope kleding. Voor elke gelegenheid willen mensen iets nieuws en anders. Om aan deze veranderende vraag te voldoen, moest er een grote verandering plaatsvinden in de mode-industrie. Hoe maak je kleding zo goedkoop mogelijk, zodat mensen voor elke gelegenheid iets nieuws kunnen kopen? Hiervoor moesten de kosten worden verlaagd.

Er werd bespaard op materiaalkosten en arbeidskosten. Er werd gekozen voor goedkopere stoffen en kleding moest in rap tempo worden geproduceerd. Hierdoor ging de kwaliteit verloren. Ongeveer 25 jaar geleden hechtten mensen dus andere waarden aan kleding. Ze waren bereid meer te betalen, wat betekende dat er nog gebruik kon worden gemaakt van kwalitatief goede stoffen en dat er tijd werd genomen om kledingstukken vakkundig in elkaar te zetten. Dit resulteerde in de goede uitstraling en lange levensduur van deze vintage items. Omdat er meer tijd en waarde was verbonden aan kleding, werd er ook meer aandacht besteed aan het ontwerpproces en de afwerking. Vintage parels herken je aan de kwalitatief hoogwaardige stoffen waarmee ze zijn gemaakt, de prachtige pasvormen, het vakmanschap in het naaiwerk en de aandacht voor geweldige afwerkingen en details, zoals passende voeringen en knopen. Ik geniet intens van deze kenmerken. Na jarenlang zoeken, heb ik een scherp oog ontwikkeld en vallen deze kwaliteiten mij meteen op.

Dus, in het kort, waar let ik op tijdens mijn inkoop? Het allerbelangrijkste voor mij is dat het gewoon een super gaaf item moet zijn dat mijn aandacht trekt. Dit gevoel kan ik niet precies uitleggen; het gebeurt gewoon.

Vervolgens bekijk ik het item grondig en wordt het nog interessanter als het van een mooie stof is gemaakt en er opvallende details in zitten. De doorslag om het mee te nemen, is voor mij dat het item geen beschadigingen vertoont en technisch gezien in uitstekende staat verkeert.

Dus, als jij op een vintage hunt gaat, let dan op deze kenmerken. Of kom gewoon gezellig bij mij langs, en wees gerust dat al onze items aan deze hoge kwaliteitseisen voldoen!

We hopen je snel te zien en blij te maken met onze unieke items.

Met veel passie en liefde,

Eeden Conceptstore

Terug naar blog